Το ερευνητικό έργο “Διαμορφώνοντας το περιβάλλον και τη διατροφή: Κρίσιμα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα και ο αγρο-διατροφικός τομέας στην Ελλάδα” (CONEF) διοργανώνει ημερίδα με ζωντανά εργαστήρια την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 (16:30-21:30) στο JOIST INNOVATION PARK (Βαλτετσίου & Τριπόλεως, Λάρισα).
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού ερευνητικού προγράμματος το οποίο επιχορηγείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). με τίτλο “Διαμορφώνοντας το περιβάλλον και τη διατροφή: Κρίσιμα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα και ο αγρο-διατροφικός τομέας στην Ελλάδα” (CONEF: Configuring Environment and Food). Το έργο επιδιώκει την κατανόηση του πως διαμορφώθηκε η αγροδιατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι και σήμερα, με τι τεχνολογικές επιλογές, επενδύσεις και πολιτικές και πως μπορούμε να μεταβούμε σε ένα σύστημα που να διασφαλίζει την ποιότητα και την επάρκεια.
Το CONEF μελετά την καινοτομία, την επιστημονική γνώση και τον ρόλο που έπαιξαν στην τεχνολογική αλλαγή του αγροδιατροφικού συστήματος στην Ελλάδα, και ειδικά των συστημάτων παραγωγής και μεταποίησης εμβληματικών προϊόντων: του σιταριού, της ελιάς, της ντομάτας, του κοτόπουλου, του χοιρινού και των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα και λαβράκι). Το έργο ερευνά το πως φτάσαμε σε κρίσιμες τεχνολογικές αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη βιωσιμότητα και την αειφορία του αγροδιατροφικού συστήματος σήμερα, και τι αλλαγές μπορούμε να χαρτογραφήσουμε για το άμεσο ή λιγότερο εγγύς μέλλον.
Η ομάδα του CONEF χρησιμοποιεί Ζωντανά Εργαστήρια και εμπλέκει εκπροσώπους χάραξης δημόσιας πολιτικής, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιχειρηματίες, τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Το έργο θα αναπτύξει μία σε βάθος κατανόηση της συγκρότησης των καινοτομιών και των σχετικών πολιτικών της αγροδιατροφής και θα συνεισφέρει σε μία αξιολόγηση των πολιτικών καινοτομίας μέσα από την εμπλοκή με κοινωνικούς και επαγγελματικούς εταίρους.
Η ημερίδα φιλοδοξεί να επικοινωνήσει την έρευνα που έχει γίνει ώστε να διαμορφώσει μέσα απο διαδραστικά εργαστήρια την αξιολόγηση πολιτικών καινοτομίας και βιώσιμων αγροδιατροφικών μετασχηματισμών.
Η συμμετοχή στην ημερίδα θα σας βοηθήσει να:
– Ενημερωθείτε σε βάθος για το συγκεκριμένο θέμα/έργο.
– Ενημερωθείτε άμεσα για τις προτάσεις του επιστημονικού κόσμου σχετικά με την εισαγωγή καινοτομίας στην αγροδιατροφή.
– Δικτυωθείτε με άλλους επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου και να εντοπίσετε καινοτόμες προσπάθειες, πρακτικές λύσεις και ευρήματα έρευνας και τεχνολογίας.
– Διατυπώσετε την εμπειρία σας και την εμπειρική σας γνώση που θα καταγραφεί με σκοπό την ενσωμάτωσή της σε πολιτικές μεταβάσεων.
– Αποτιμήσετε της νέες Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές όπως διαμορφώνονται στην νέα ΚΑΠ 2023-2027.
– Ακουστεί η γνώμη σας σχετικά με το τι και το πως πρέπει να θεωρείται ως καινοτομία και πως να εισάγεται στη παραγωγική διαδικασία για να έχει αποτελεσματικότητα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
– Συνεισφέρετε και να παρουσιαστείτε ως συμμετέχοντες και συνεργάτες στα πλαίσια ενός εθνικού ερευνητικού έργου.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 (16:30-21:30)
Τόπος: Λάρισα
Χώρος: JOIST INNOVATION PARK
Βαλτετσίου & Τριπόλεως (πίσω απο το Lidl της οδού Βόλου)
Τηλ.: (+30) 2410 234422
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16:30 – 16:45 |
Έναρξη – Χαιρετισμοί |
16:45 – 17:45 |
Συνεδρία Α: Μονοπάτια και Προκλήσεις στις Καλλιέργειες |
Εισήγηση ερευνητικής ομάδας (5 λεπτά):– Σ. Αλεξάκης, Ι. Φωτόπουλος, Β. Καραντζάβελου (ΕΚΠΑ)Τοποθετήσεις (10 λεπτά/τοποθέτηση):– Θ. Γέμτος, ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας– Στ. Αλαμανιώτης, Συνεταιρισμός Παραδοσιακού Ελαιώνα Ν. Μαγνησίας– Ν. Κατσούλας, Πανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΑνοιχτή Συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες
|
|
17:45 – 18:45 |
Συνεδρία Β: Προκλήσεις στην Καλλιέργεια Κτηνοτροφικών Φυτών και στην Διατροφή και Παραγωγή Κρέατος |
Εισήγηση ερευνητικής ομάδας (5 λεπτά):– Σ. Αραποστάθης, Σ. Αλεξάκης (ΕΚΠΑ)Τοποθετήσεις (10 λεπτά/τοποθέτηση):– Ι. Μπούρας (Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συνδέσμων)– Δ. Καντάς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)– Π. Πετρόπουλος (Αβγά Βλαχάκη)– Π. Καλφούντζος (Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»)Ανοιχτή Συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες
|
|
18:45 – 19:15 |
Διάλειμμα για καφέ |
19:15 – 20:15 |
Συνεδρία Γ: Αλυσίδες Αξίας και Επεξεργασία των Προϊόντων |
Εισήγηση ερευνητικής ομάδας (5 λεπτά):– Σ. Αραποστάθης, Β. Καραντζάβελου (ΕΚΠΑ)Τοποθετήσεις (10 λεπτά/τοποθέτηση):– Δ. Κουρέτας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)– Κ. Θεοχαρίδης (Barrila Hellas)– Χ. Σαμουλαδάς (Del Monte)Ανοιχτή Συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες
|
|
20:15 – 20:45 |
Ζωντανά Εργαστήρια – Η Γνώμη των Εταίρων |
20:45 – 21:30 |
Ελαφρύ γεύμα |